2021-06-01 11:56:51• hírek • Bede Emőke

Életbe léptek a legújabb lazítások

Június 1-től életbe léptek a legújabb lazítások, melyeknek köszönhetően – bizonyos létszámkorlátozások mellett – ismét lehet családi összejöveteleket, pl. lakodalmat, keresztelőt, szülinapokat szervezni, beengedik a nézőket a sportversenyekre, megnyithatnak a fedett uszodák és a szórakozóhelyek is. A résztvevők létszáma az előre meghatározottnák akár nagyobb is lehet, viszont ennek feltétele, hogy mindenki be legyen oltva a koronavírus ellen. Mutatjuk a legfontosabb intézkedéseket.

  • Szabadtéren - 3 ezrelékes fertőzöttségi ráta alatt - legfeljebb 1000 fő részvételével lehet kulturális eseményeket szervezni, de csak oly módon, ha minden résztvevőnek legalább 2 négyzetéternyi területet tudnak biztosítani. A maszk viselése kötelező. Ezeken a tevékenységeket csak a teljes védettséget szerzett személyek (az emlékeztető oltás óta elteljt legalább 10 nap), a negatív teszttel rendelkező személyek, vagy a koronavírus-fertőzésen legfeljebb 90 nappal korábban átesett személyek vehetnek részt. Az eseményeken akár 1000-nél többen is részt vehetnek, amennyiben mindenki be van oltva koronavírus ellen.
  • Akár nyolc fős „gyalogoscsoportokat” is ki lehet alakítani, akkor is, ha azok nem egy család tagjai. Eddig a maximális szám 6 személy volt.
  • Lagzit, keresztelőt és egyéb ünnepségeket beltéren legfeljebb 50, kültéren pedig 70 fő részvételével lehet szervezni, ha a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alatti, és biztosítani tudják a járványügyi óvintézkedések betartását. A maximális létszámba nem számítanak bele a 16 évnél fiatalabb gyerekek. Amennyiben a résztvevők mindegyike bekapta az oltást, és biztosítani tudják a fejenkénti legalább 4 négyzetmétert, az ünnepségeken akár többen is részt vehetnek.
  • Azon kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvényeken, melyeket beltérben szerveznek meg, a maximális befogadóképesség 70 százalékát lehet kihasználni, amennyiben a fertőzöttségi ráta nem haladja meg a 3 ezreléket. Továbbra is kötelező a szájmaszk viselete. Amennyiben az összes résztvevő megkapta a koronavírus elleni oltást, és az emlékeztető dózis óta eltelt legalább 10 nap, a résztvevők száma akár több is lehet.
  • Megnyitnak a beltéri játszóhelyek, ám a maximális kapacitásnak legfeljebb 50 százalékát lehet kihasználni, illetve a gyermekek kísérőinek rendelkezniük kell vagy az oltással megszerzett teljes védettségről szóló, vagy a betegségből való kigyógyulást igazoló dokumentummal.
  • A sportversenyeket mind beltéren, mind kültéren meg lehet szervezni, legfeljebb 25 százalékos nézői részvétellel. Csak azok a személyek ülhetnek be a nézőtérre, akik már be vannak oltva, vagy akik rendelkeznek negatív teszttel vagy legfeljebb 90 nappal ezelőtt átestek a betegségen.
  • A fitnesztermek 50 százalék helyett már 70 százalékos kihasználtsággal működhetnek, ha minden egyes sportolóra biztosítani tudják a 7 négyzetméteres területet. 4 ezrelékes ráta felett vissza kell térni az 50 százalékos kihasználtsághoz.
  • A fedett uszodák is megnyithatnak 70 százalékos kihasználtsággal, ha a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alatt van
  • Az éttermek 3 ezrelék alatti fertőzöttségi ráta esetén 70 százalékos kihasználtsággal működhetnek, 5 és 24 óra között. Ha minden vendég be van oltva, akár több ügyfelet is be lehet engedni.
  • A tengerparti szálláshelyek 85 százalékos befogadóképességgel működhetnek, de ha az üzemeltető biztosítja, hogy minden turista be van oltva, akkor akár a befogadóképesség 100 százalékát is kihasználhatják.
  • Nyitnak a bárok, klubok, diszkók és játéktermek, 5 és 24 óra között, de legfeljebb csak 50 százalékos kihasználtsággal, de csak abban az esetben, ha a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alatt van. Csak azok mehetnek be e helyiségekbe, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, és legalább 10 nap eltelt az utolsó oltás beadása óta.
  • A licensszel rendelkező kaszinók 70 százalékos befogadóképességgel működhetnek, ha a fertőzöttségi ráta alacsonyabb, mint 3 ezrelék.
  • Lehet szabadtéri tanévzáró ünnepségeket szervezni, a diákok, tanárok és hozzátartozók részvételével, ha utóbbiak már be vannak oltva, vagy negatív teszttel rendelkeznek vagy legfeljebb 90 napja átestek a betegségen.
  • Azon munkahelyeken, ahol legfeljebb 5 személy dolgozik egyazon légtérben, nem kötelező a szájmaszk viselete, ha mindenki be van oltva.
  • Karantén nélkül beléphetnek Romániába a beoltott személyek, azok, akik legfeljebb 90 napja átestek a betegségen, vagy akik rendelkeznek negatív koronavírusteszttel. A 16 évnél fiatalabbak negatív teszttel léphetnek be.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: